TU Delft kiest voor textielfacade van Polyned
TU Delft kiest voor textielfacade van Polyned
Een gevel van textiel is een nieuwe trend, deze hoogwaardige weefsels kunnen worden toegepast als permanente textielgevel, bij nieuwbouw maar ook bij gevelrenovatie. Aan het Pulse gebouw van de TU- Delft heeft Polyned deze gevel geleverd.
Energieneutraal
Pulse is het eerste energieneutrale gebouw op de campus van de TU Delft. Het gebouw heeft energielabel A++++. Op het dak liggen 490 zonnepanelen (750 m2) met een jaaropbrengst van 150.000 kWh. De panelen leveren voldoende energie om het gehele gebouw van stroom te voorzien. Daarnaast maakt Pulse gebruik van warmtekoudeopslag in de bodem en is het voorzien van extra isolerend glas. Een intelligent gebouwbeheersysteem ventileert, verlicht, koelt en verwarmt naar behoefte op ruimteniveau. De gevelopeningen zijn zodanig ontworpen dat optimaal wordt geprofiteerd van het daglicht. Hierdoor is minder behoefte aan kunstlicht en dus minder energie nodig.
Ector Hoogstad Architecten maakte het ontwerp. Klik hier voor de website en meer informatie.
Aannemer; Hurks Vastgoed uit Eindhoven.
Op zoek naar een, permanente textiel, façade voor uw bedrijf?
Bel Polyned en bespreek de mogelijkheden.
zie ook onze andere gevel projecten zoals bijvoorbeeld;
RERF Leeds
De Recycling en Energy Recovery Facility in Leeds/UK is gebouwd om recyclebaar afval uit het restafval te selecteren en hieruit energie te winnen. Hierdoor zal de hoeveelheid afval die uiteindelijk naar de stortplaatsen wordt gestuurd aanzienlijk verminderen.
Poly-Ned vervaardigde de ruim 40 gevelschermen voor het hoofdgebouw, dat maar liefst een hoogte van 42 mtr heeft. Deze schermen werden uitgevoerd in 2 typen materialen, te weten Ferrotex – een composiet van PVC en metaaldraad- en een PVC-gecoat polyesterweefsel. De Locker Group in Warrington/UK gaf hiertoe opdracht, en verzorgde de montage. Polyned adviseerde bij de keuze van juiste materialen voor de montage.
Wie denkt aan een gevel of dak, denkt al snel aan harde materialen zoals baksteen, beton, metaal of kunststof beplating, natuursteen en glas. Er is echter veel meer mogelijk op dit gebied. Een nieuwe trend is het plaatsen van een vliesgevel of textielgevel: een tweede huid of façade van hoogwaardig, gecoat kunststof en metaal gaasdoek en gaasweefsel of kabelweefsel.
Ook daken kunnen van weefsels worden gemaakt. En luchtkussendak bestaat uit een dubbele laag folie of gecoat weefsel. Deze worden aan elkaar gelast zodat een opblaasbaar kussen ontstaat. De lucht in het luchtkussendak zorgt niet alleen voor een goede isolatie, maar de gebruikte foliematerialen zijn vaak transparant of lichtdoorlatend zodat er een aangenaam, licht binnenklimaat ontstaat.
De flexibele materialen die Polyned inzet voor de textielgevels, maken deze ook nog eens uitermate geschikt voor gevelrenovatie. Doordat een textielgevel geen dragende constructie hoeft te zijn (anders dan zijn eigen gewicht en de windkracht), is deze vaak eenvoudig te plaatsen. Een snelle plaatsing wordt ook mogelijk gemaakt doordat de materialen een groot oppervlak kunnen hebben, waardoor in één keer een groot deel van de gevel gerealiseerd kan worden.