Catsop/Elsloo, Sportpark Mergelakker

Tribune overkapping
PVC-gecoat polyesterweefsel

Een spankap bestaat uit gespannen weefsel, ofwel een membraan, in de vorm van een kap, luifel of koepel. Spankappen kunnen worden toegepast op of aan een bestaand gebouw, of dienen als overkapping van een podium, binnenplaats of ander object. Een spankap kan ook dienen als een afgespannen dak. Een ding staat vast: door de bijzondere vormen en grote diversiteit aan materialen geeft een spankap zelfs traditionele bouw een compleet anders, modern gezicht.

Behalve dat vliesgevels vanwege hun vele mogelijkheden architectonisch interessant zijn en eenvoudigweg heel mooi zijn, biedt de toepassing van geveltextiel in een vliesgevel de volgende voordelen:
•Tweede huid, luchtspouw tussen doek en bestaande gevel en dus energiebesparend
•Verlengt de levensduur van de achterliggende gevel
•Voorkomt windstrijking- en waterinfiltratie in het gebouw
•Brandvertragende werking mogelijk
•Betere lichtinval / zonwering (ZTA getallen zijn bekend)

Verder op deze pagina vindt u voorbeelden van vliesgevels waarbij esthetische (ook organische en 3-d) vormgeving, lichttechnische, akoestische aspecten en ventilatie een rol gespeeld hebben. Doorvalbeveiliging, beweegbaarheid en brandwerendheid zijn bij diverse projecten van doorslaggevend belang geweest. Ook vindt u voorbeelden van vakkundig uitgevoerde renovaties. Bij elk project vindt u een beknopte omschrijving van zowel het object als het toegepaste materiaal.