Overkapping de Scheg in Deventer

Sport- en belevingscentrum De Scheg zocht een geschikte overkapping voor het binnenterrein van de 400 meter kunstijsbaan. Op deze wijze wil men de schaatsers meer beschutting bieden tegen de Hollandse weerbeelden van regen en wind. Het sportbedrijf van de gemeente heeft samen met Witteveen + Bos een ontwerp uitgezocht, waarvoor uiteindelijk is gekozen.

In een co-creatie tussen Bouwbedrijf Van Wijnen en  Polyned werd dit idee doorontwikkeld, waarbij Bouwbedrijf Van Wijnen heeft zorg gedragen voor de fundatie en onderconstructie, en Polyned verantwoordelijk is voor de engineering, het detailontwerp, de productie en montage van het membraan.

Voor het ontwerp is gekozen voor een hoogwaardige PVC-gecoat polyestermembraan. Groot voordeel ten opzichte van traditionele bouw, is dat onder dit type overkapping een prettig, lichte ruimte wordt gecreëerd, waar overdag geen extra verlichting noodzakelijk is. Desondanks blijft het dak op ARBO-veilige wijze beloopbaar voor reinigings- en onderhoudswerkzaamheden. Om verder inregenen zoveel mogelijk te voorkomen, zijn boven de nokringen van 4.00 meter diameter, polycarbonaat-kappen gemonteerd.

De Scheg heeft met deze overkapping een primeur. Het sportcentrum beschikt hiermee namelijk over de grootste spankap van de Benelux, maar liefst 6000 m2! Met deze spankap slaat De Scheg dus 2 vliegen in één klap: meer bescherming voor de schaatsers én een futuristisch uiterlijk waarmee deze schaatsbaan zich in Nederland duidelijk onderscheidt.

Architect: Ballieux Organic Architects

Voor meer info over onze overkappingen klik op spankappen.