Nationaal Bevrijdingsmuseum

Het Bevrijdingsmuseum bevindt zich aan de rand van Groesbeek in het gebied waar Operatie Market Garden en het Rijnlandoffensief hebben plaats gevonden. Met een Shaded Dome als dak krijgt het gebouw een uitgesproken en herkenbare vorm die verwijst naar de duizenden parachutes die in 1944 de lucht vulden tijdens Operatie Market Garden. Bovendien roept het nieuwe gebouw ook de herinnering op aan de voormalige herdenkingskoepel van het museum, ontworpen door architect Antoon Croonen. Het nieuwe museum zal in september 2019 openen wanneer de activiteiten starten bij de herdenking rondom 75 jaar Vrijheid en Operatie Market Garden.

Museumdirecteur Wiel Lenders: “ Het nieuwe Bevrijdingsmuseum is met de Shaded Dome een uiterst efficiënt en energiezuinig gebouw met minimaal materiaalgebruik. Bovendien zijn de exploitatiekosten laag en de gebruikte materialen te recyclen.”

Shaded Dome

De Shaded Dome is een gepatenteerd, duurzaam gebouw met een optimaal binnenklimaat zelfs bij extreme weersomstandigheden. Het innovatieve bouwconcept bestaat uit een opblaasbare dome, een netwerk van staalkabels en een van hi- tech textiel gemaakte overkapping die een uitermate flexibele bouwvorm mogelijk maakt. De dome is op het hoogste punt bijna 12 meter hoog en heeft een vrije overspanning van 60 meter, waardoor de ruimtes in het museum met receptie, restaurant en expositieruimtes makkelijk en zonder grote kosten anders in te delen zijn.

Innovatief bouwconcept van Shaded Dome TechnologiesShaded Dome Technologies is opgericht door architectenbureau ZJA, Royal HaskoningDHV en Polyned.