Gevel Johan Cruijff Arena voorzien van Polyned gaasweefsel

Gevel Johan Cruijff Arena voorzien van Polyned gaasweefsel

In april 2018 is Fase 1 van de verbouwing van de gevels van de gehele Johan Cruijff Arena te Amsterdam aan de Oostzijde afgerond. Polyned heeft de buitengevel van de ArenA voorzien van circa 900 m2 gaasweefsel van Serge Ferrari type Frontside View 381 (FT 381). Er zijn in totaal 19 stroken gaasweefsel geplaatst van ca. 4 meter breed in verschillende hoogtes tot 12 mtr lengte. Hierbij is gebruikt gemaakt van de kleur “Beaten Metal” .
Dit materiaal heeft twee verschillende kleuren aan de voor- en achterzijde. In dit project is de aluminiumkleur naar de gevel toe gemonteerd, en de donkergrijze kleur naar de buitenkant. Dit zorgt voor een mooie strakke geveluitstraling aan de buitenkant en geeft tevens, door de open structuur van het geveltextiel, een goed doorzicht naar buiten.
Bovendien functioneert deze façade als permanente zonwering. De oplevering heeft plaatsgevonden met de complimenten van de opdrachtgever over de goede samenwerking en de mooie toevoeging op de gevel.
Na deze fase zullen er in de toekomst nog 2 gevels bekleed worden met het gaasweefsel van Polyned.

Opdrachtgever; Ballast Nedam

Architect PPHP

bekijk ook een ander gevel project van ons; Aston Martin.

Aston Martin kocht vorig jaar een oude RAF hangar op om hun nieuwe productielocatie in te gaan huisvesten. Een hangaar met grote afmetingen, 200 mtr breed en 10 mtr hoog was de afmeting van de voorgevel. Na de positieve ervaring van onze eerdere levering ca. 10 jaar geleden aan de Nürnburg Ring in Duitsland zijn we gevraagd mee te denken aan het ontwerp van eenzelfde type textielgevel maar dan met grotere afmetingen. De voorgevel inclusief een gedeelte om de hoek aan weerszijden van het gebouw moest worden bespannen om de uiteindelijke aston-waardige uitstraling te verkrijgen. Totaal hebben we het dan over een oppervlakte van ca. 2.200 m2 textielgevel bespanning. De bestaande situatie was opgebouwd uit horizontaal geplaatste kingspan sandwichpanelen. Dit was onze ondergrond. De panelen zijn eerst zwart gecoat. In samenwerking met de aannemer is alleen een randconstructie aangebracht. Onze engineering heeft aangetoond dat dit mogelijk is. Het gehele oppervlakte is in totaal in 6 membraan vlakken verdeeld. Deze ge-prefab-te membraan vlakken zijn in onze productie in Steenwijk gefabriceerd. Na opspannen is de totale gevel rondom de nieuwe ramen bespannen met het geveltextiel. Een snelle montage van de gehele gevel toont aan dat dit concept van renovatie van bestaande gevel vlakken een goede optie is die jaren zijn functie kan blijven vervullen.

Architect www.wyg.com 

Aannemer http://www.trjltd.co.uk

Materiaal: FT 381 Serge Ferrari

zie ook onze andere gevel projecten zoals bijvoorbeeld;

RERF Leeds
De Recycling en Energy Recovery Facility in Leeds/UK is gebouwd om recyclebaar afval uit het restafval te selecteren en hieruit energie te winnen. Hierdoor zal de hoeveelheid afval die uiteindelijk naar de stortplaatsen wordt gestuurd aanzienlijk verminderen.
Polyned vervaardigde de ruim 40 gevelschermen voor het hoofdgebouw, dat maar liefst een hoogte van 42 mtr heeft. Deze schermen werden uitgevoerd in 2 typen materialen, te weten Ferrotex – een composiet van PVC en metaaldraad- en een PVC-gecoat polyesterweefsel. De Locker Group in Warrington/UK gaf hiertoe opdracht, en verzorgde de montage. Polyned adviseerde bij de keuze van juiste materialen voor de montage.

Wie denkt aan een gevel of dak, denkt al snel aan harde materialen zoals baksteen, beton, metaal of kunststof beplating, natuursteen en glas. Er is echter veel meer mogelijk op dit gebied. Een nieuwe trend is het plaatsen van een vliesgevel of textielgevel: een tweede huid of façade van hoogwaardig, gecoat kunststof en metaal gaasdoek en gaasweefsel of kabelweefsel.

Ook daken kunnen van weefsels worden gemaakt. En luchtkussendak bestaat uit een dubbele laag folie of gecoat weefsel. Deze worden aan elkaar gelast zodat een opblaasbaar kussen ontstaat. De lucht in het luchtkussendak zorgt niet alleen voor een goede isolatie, maar de gebruikte foliematerialen zijn vaak transparant of lichtdoorlatend zodat er een aangenaam, licht binnenklimaat ontstaat.

De flexibele materialen die Polyned inzet voor de textielgevels, maken deze ook nog eens uitermate geschikt voor gevelrenovatie. Doordat een textielgevel geen dragende constructie hoeft te zijn (anders dan zijn eigen gewicht en de windkracht), is deze vaak eenvoudig te plaatsen. Een snelle plaatsing wordt ook mogelijk gemaakt doordat de materialen een groot oppervlak kunnen hebben, waardoor in één keer een groot deel van de gevel gerealiseerd kan worden.