Blaashal Hockey

Een blaashal kan worden toegepast voor vele sporten. Een ballonhal biedt een perfecte oplossing om activiteiten onder geklimatiseerde omstandigheden te laten plaatsvinden. De Polyned luchthal of drukhal kan op nagenoeg elke ondergrond neergezet worden, bijvoorbeeld over een basketbalveld of hockeyveld.

Het plaatsen van een blaashal lijkt een hele stap voor een hockeyvereniging, in de praktijk valt dit echter mee. Polyned neemt u bij dit proces aan de hand en helpt u bij het opzetten van een exploitatieberekening, het aanvragen van de bouwvergunning tot en met het begeleiden van het gehele bouwtraject.

Klik hier voor de film over de opbouw.

Naast de hieronder beschreven sporthallen, onderscheidt Polyned ook tennishallen, voetbalhallen en multifunctionele en industriehallen.

Informeer ook naar de actuele verhuur mogelijkheden.

Luchthal van Polyned ideaal voor zaalhockey. Klik hier voor het artikel van HGC in het AD.

Ondergrond blaashal hockey

De Polyned blaashal kan eenvoudig – op maat – over iedere ondergrond worden geplaatst, dit is veelal kunstgras of hard court.

Verlichting

Een van de grote voordelen van een Polyned luchthal is dat deze beschikt over een groot daglichtdoorlatend oppervlak.
U heeft overdag geen kunstlicht nodig – u kunt dus bijvoorbeeld sporten bij daglicht!
Voor de avonduren wordt Polyned luchthal tegenwoordig uitgevoerd met energiezuinige LED-verlichting.

De techniek achter een hockey blaashal

Een Polyned luchthal ontstaat door onder een speciaal materiaal (de halhuid), dat rondom het sportveld wordt gefixeerd, lucht te blazen. Hiervoor wordt een ventilatorunit toegepast, eventueel inclusief verwarmingsyteem. De lichte overdruk die ontstaat door het inblazen van lucht, geeft de typische bolling aan een Polyned luchthal. Daarnaast worden toegangsvoorzieningen geplaatst.

Eenmalig worden in de omtrek van het te overkappen oppervlak, om de ca. 1,5 meter, ankers in de grond aangebracht. Deze ankers hebben voldoende houvast om de krachten die in de hal optreden op te kunnen vangen. Het eenmalig aanbrengen van een verankeringssysteem vindt plaats net onder de toplaag van het sportveld. Dit speciale verankeringsysteem is door Polyned ontwikkeld. Het eventueel naast de baan aanwezige hekwerk kan gewoon blijven bestaan; de schade aan de baan is minimaal.

Een halhuid bestaat uit een gegalvaniseerd of roestvrijstalen net, een isolerende laag en een speciaal gecoat polyesterweefsel dat de huid water- en winddicht maakt.

Iedere luchthal is uitgevoerd met een ventilator. Deze ventilator wordt eenmalig geplaatst door de monteurs van Polyned. Door de hoofdventilator wordt lucht onder de halhuid geblazen. Deze ventilator blijft in werking – ook als het staalkabelnet zijn ingebrachte vorm heeft aangenomen. In het geval van calamiteiten schakelt automatisch een separate noodventilator in. De druk in de hal wordt bij veel wind automatisch verhoogd. Verwarming van een luchthal kan plaatsvinden met behulp van een systeem gebaseerd op gas, heet water/stoom of elektriciteit. Deze unit is voorzien van een direct gestookte gasbrander voor de verwarming van de hal.

De ventilator is door middel van twee luchtkanalen met de hal verbonden. Het eerste kanaal blaast lucht in de hal. Het andere kanaal zuigt de lucht weer uit de hal. Deze retour-lucht gaat vervolgens langs een warmtewisselaar en wordt via het inblaaskanaal weer in de hal geblazen. Zo ontstaat een continue circulatie. De lekverliezen van de hal worden aangevuld met verse lucht van buiten. De luchtdruk in de hal is minimaal 25-40 mm/waterkolom. In geval van drukverlies door bijvoorbeeld stroomuitval slaat automatisch de nood-ventilator aan. De ventilatorunit kan ook buiten het aanwezige hekwerk worden geplaatst.

Als hoofdingang wordt gebruik gemaakt van een geïntegreerde draaideur. In overleg met de opdrachtgever zijn vele configuraties mogelijk.

In geval van calamiteiten kan gebruik worden gemaakt van een nooddeur. Elke Polyned luchthal is voorzien van 1 of meerdere nooddeuren. Het aantal is afhankelijk van het aantal personen dat maximaal aanwezig kan zijn in de luchthal.

(Jaarlijkse) Montage & Demontage

Bij een sporthal wordt bijvoorbeeld jaarlijks de halhuid uitgelegd en wordt het stalen net gemonteerd aan de verankering. Dit vindt meestal plaats aan het einde van het zomerseizoen. In het voorjaar wordt de halhuid inclusief net weer gedemonteerd en zodat men weer in de buitenlucht kunt sporten. Dit alles vindt plaats onder deskundige supervisie van een deskundige van Polyned.