Luchthal energie zuinig
Traglufthalle TV Domstad te Utrecht

Tennishallen

Steeds meer tennisverenigingen kiezen ervoor om hun buitenbanen ‘s
winters te overkappen met een luchthal of blaashal.
Op deze wijze verkrijgt men een tijdelijke sporthal ofwel tennishal,
waarmee men niet afhankelijk is van de weersomstandigheden.

De belangrijkste redenen hiervoor zijn:

  • Interessante financiële haalbaarheid Poly-luchthal (tennishal) in vergelijking
    tot een vast gebouw;
  • Geen dure ‘winteruren’ elders inhuren;
  • Ook ’s winters een actief verenigingsleven;
  • Extra trainingsuren voor jeugd en competitie spelers;
  • Mogelijkheid tot het organiseren van winteractiviteiten zoals toernooien en wintercompetities;
  • Extra inkomsten, bij gebrek aan tennishallen in de omgeving;
  • In enkele uren is de Poly-luchthal (tennishal) weer te demonteren.

Het plaatsen van een tennishal lijkt een hele stap voor een vereniging, in de praktijk valt dit echter mee. Vele tientallen verenigingen in binnen- en buitenland gingen u voor. Poly-Ned neemt u bij dit proces aan de hand en helpt u bij het opzetten van een exploitatieberekening, het aanvragen van de bouwvergunning tot en met het begeleiden van het gehele bouwtraject.

Bij Poly-luchthallen zijn een aantal aspecten van belang, namelijk: ondergrond, verlichting, aansluiting vast gebouw/object, de achterliggende techniek, jaarlijkse montage en demontage en de service en het onderhoud.

Naast de hieronder beschreven tennishallen, onderscheidt Poly-Ned ook voetbalhallen, sporthallen, en multifunctionele en industriehallen.

Informeer ook naar de actuele verhuurmogelijkheden.

Ondergrond

De Poly luchthal kan eenvoudig – op maat – over iedere ondergrond worden geplaatst, of dit nu kunstgras, hardcourt, gravel is.

Hiernaast vindt u enkele voorbeelden.

Verlichting

Een van de grote voordelen van een Poly-luchthal is dat deze beschikt over een groot daglichtdoorlatend oppervlak. U heeft overdag geen kunstlicht nodig – u kunt dus bijvoorbeeld heerlijk tennissen bij daglicht! Voor de avonduren wordt de Poly-luchthal tegenwoordig uitgevoerd met energiezuinige LED-verlichting.

luchthal polyned

Led Verlichting: Energie zuinige LED verlichting van 150W per Lamp, met een zeer hoge lichtopbrengst en uitstekende gelijkmatigheid.

Aansluitingen vast gebouw of object

In sommige gevallen is het mogelijk om vaste gebouwen aan de luchthal te koppelen. Dit verhoogt de betrokkenheid bij het spel. Zeker in het geval van nieuwbouwprojecten is het goed om hier gelijk vanaf het begin van het ontwerp rekening mee te houden. Poly-Ned kan advies geven en de benodigde technische informatie aanleveren bij de aansluitingen van de Poly-luchthal aan het vaste gebouw of object.  Hieronder vindt u enkele voorbeelden van vaste aansluitingen.

Techniek

Een Poly-luchthal ontstaat door onder een speciaal materiaal (de halhuid), dat rondom de tennisbaan wordt gefixeerd, lucht te blazen. Hiervoor wordt een ventilatorunit toegepast, eventueel inclusief verwarmingsyteem. De lichte overdruk die ontstaat door het inblazen van lucht, geeft de typische bolling aan een Poly-luchthal. Daarnaast worden toegangsvoorzieningen geplaatst. Eenmalig worden in de omtrek van het te overkappen oppervlak, om de ca. 1,5 meter, ankers in de grond aangebracht. Deze ankers hebben voldoende houvast  om de krachten die in de hal optreden op te kunnen vangen. Het eenmalig aanbrengen van een verankeringssysteem vindt plaats net onder de toplaag van  de tennisbaan. Dit speciale verankeringsysteem is door Poly-Ned ontwikkeld. Het eventueel naast de baan aanwezige hekwerk kan gewoon blijven bestaan; de schade aan de baan is minimaal. Een halhuid bestaat uit een roestvast of gegalvaniseerd stalen net, een isolerende laag en een speciaal gecoat polyesterweefsel dat de huid water- en winddicht maakt.

Iedere luchthal is uitgevoerd met een ventilator. Deze ventilator wordt eenmalig geplaatst door de monteurs van Poly-Ned. Door de hoofdventilator wordt lucht onder de halhuid geblazen. Deze ventilator blijft in werking – ook als het staalkabelnet zijn ingebrachte vorm heeft aangenomen. In het geval van calamiteiten schakelt automatisch een separate noodventilator in. De druk in de hal wordt bij veel wind automatisch verhoogd. Verwarming van een luchthal kan plaatsvinden met behulp van een systeem gebaseerd op gas, heet water/stoom of elektriciteit. Deze unit is voorzien van een direct gestookte gasbrander voor de verwarming van de hal.

De ventilator is door middel van twee luchtkanalen met de hal verbonden. Het eerste kanaal blaast lucht in de hal. Het andere kanaal zuigt de lucht weer uit de hal. Deze retour-lucht gaat vervolgens langs een warmtewisselaar en wordt via het inblaaskanaal weer in de hal geblazen. Zo ontstaat een continue circulatie. De lekverliezen van de hal worden aangevuld met verse lucht van buiten. De luchtdruk in de hal is minimaal 25-40 mm/waterkolom. In geval van drukverlies door bijvoorbeeld stroomuitval slaat automatisch de nood-ventilator aan. De ventilatorunit kan ook buiten het aanwezige hekwerk worden geplaatst.

Als hoofdingang wordt gebruik gemaakt van een geïntegreerde draaideur. In overleg met de opdrachtgever zijn vele configuraties mogelijk.

In geval van calamiteiten kan gebruik worden gemaakt van een nooddeur. Elke Poly-luchthal is voorzien van 1 of meerdere nooddeuren. Het aantal is afhankelijk van het aantal personen dat maximaal aanwezig kan zijn in de luchthal.

(Jaarlijkse) Montage & Demontage

Bij een tennishal wordt bijvoorbeeld jaarlijks de halhuid uitgelegd en wordt het stalen net gemonteerd aan de verankering.  Dit vindt meestal plaats aan het einde van het zomerseizoen. In het voorjaar wordt de halhuid inclusief net weer gedemonteerd  en zodat men weer in de buitenlucht kan tennissen. Dit alles vindt plaats onder deskundige supervisie van een deskundige van Poly-Ned.

Een filmpje over de opbouw van een tennishal vindt u hier