Gevel- en luifelbekleding

Een nieuwe trend in de vliesgevel, is het aanbrengen van een textielgevel, ook wel gordijngevel, doekgevel genoemd. Dit is een niet-dragende “tweede huid”of façade van hoogwaardig (kunststof & metaal) gaasdoek (technisch textiel) en gaasweefsel of kabelweefsel. De ontwikkelingen op dit gebied zijn in volle gang. Deze hoogwaardige weefsels kunnen worden toegepast als permanente textielgevel, bij nieuwbouw maar ook bij gevelrenovatie.

Polyned speelt hier als een van de eerste partijen op in. De vormgeving en engineering doen wij zelf of samen met ontwerpbureaus/adviesbureaus. Met behulp van een windtunneltesten zijn rekenwaarden ontwikkeld om de belasting op de randconstructies uit te rekenen. Hierin kunnen wij u adviseren.

Behalve dat textielgevels vanwege hun vele mogelijkheden architectonisch interessant zijn en eenvoudigweg heel mooi zijn, biedt de toepassing van geveltextiel in een gevel de volgende voordelen:

  • Tweede huid, luchtspouw tussen doek en bestaande gevel en dus energiebesparend
  • Verlengt de levensduur van de achterliggende gevel
  • Voorkomt windstrijking- en waterinfiltratie in het gebouw
  • Brandvertragende werking mogelijk
  • Betere lichtinval / zonwering (ZTA getallen zijn bekend)

Verder op deze pagina vindt u voorbeelden van textielgevels waarbij esthetische (ook organische en 3-d) vormgeving, lichttechnische, akoestische aspecten en ventilatie een rol gespeeld hebben. Doorvalbeveiliging, beweegbaarheid en brandwerendheid zijn bij diverse projecten van doorslaggevend belang geweest. Ook vindt u voorbeelden van vakkundig uitgevoerde renovaties. Bij elk project vindt u een beknopte omschrijving van zowel het object als het toegepaste materiaal.

Ons programma is te groot om volledig te beschrijven. Zoekt u een weefsel van kunststof of metaal dat hier niet wordt omschreven, neemt u dan contact met ons op voor een uitgebreide toelichting van onze mogelijkheden voor uw specifieke situatie. Hier vindt u een selectie van veel door Polyned toegepaste textiel- en metaalweefsels.

Polyned werkt ondermeer met gerenommeerde producten als Serge Ferrari, Verseidag, Mehler, Sattler, Sioen en Heytex.